NIEUWE KLEURSTELLING, NAAM EN LOGO
Waarom kozen wij er als koor voor om na 40 jaar zoveel te veranderen? En hoe kwamen wij tot onze keuze voor de nieuwe naam en het logo? Het werd een heel boeiend zoekproces waarbij alles draaide om vragen als: wie zijn wij, wat motiveert ons en waar staan wij voor?
EEN JAAR VOL VERANDERING
Er zijn vele redenen denkbaar waarom bedrijven en organisaties besluiten van naam en logo te veranderen: een nieuwe bedrijfsvoering, een fusie, een overname. Het draait altijd om verandering.
Ons koor bestaat inmiddels meer dan 40 jaar, en in die tijd is er voor ons ook veel veranderd. In de beginjaren van het Gestels Gemengd Koor waren wij vooral actief als kerkkoor, in een passende sobere outfit. Buiten de kerk zongen we licht klassiek en soms opera of liederen uit musicals. Pas later kwamen daar ook popsongs bij.



De verschuiving vond langzaam plaats, het ging eigenlijk ongemerkt. Toch kwam er een groeiend besef: we zijn niet meer dat koor van toen, er is heel veel veranderd. We hebben veel nieuwe leden, we zingen een andere repertoire, met vooral popliederen. Het werd tijd om de balans op te maken en te onderzoeken waar wij als koor nú voor staan, wat wij willen uitdragen. En ook: op welke manier blijven wij nu en in de toekomst een aantrekkelijk koor voor zowel koorleden als publiek.
Het jaar 2024 werd een jaar van transitie. Zonder het verleden helemaal los te laten omarmden we het nieuwe. Als eerste kozen we een nieuwe, frisse kleurstelling voor onze outfit voor concerten.
Wij vonden grafisch ontwerper Jan Veenman bereid om voor ons een nieuw logo te ontwerpen. Voor hij dit kon doen moesten we op zoek naar een nieuwe, toepasselijke naam. Jan stippelde de route van die zoektocht uit, waarbij we steeds zelf aan zet waren om te benoemen wie wij zijn en wat onze kernwaarden zijn.


TIJD VOOR INTROSPECTIE
Alle koorleden leverden input in de vorm van steekwoorden en voorstellen voor de nieuwe naam. Twee hoeden vol suggesties, het afgebeelde lijstje is slechts een selectie! Een werkgroep ging al deze input toetsen aan diverse aspecten zoals identiteit, repertoire en muzikale ambities, presentatie, communicatie, onderlinge sociale verhoudingen en onze plaats binnen de samenleving. Jan Veenman gaf het proces richting door scherpe, open vragen te stellen, zonder sturend te zijn. Beetje bij beetje kwamen we dichter bij de kern, die we ongeveer zó kunnen samenvatten:
Het gaat in de eerste plaats om het ZINGEN. We streven daarbij MUZIKALE KWALITEIT na maar zijn niet competitief. Het gaat om het PLEZIER van de meerstemmige samenzang, die soms best uitdagend mag zijn. We zien de mens als medemens, we vormen een HECHTE GROEP en we hebben aandacht voor elkaar, maar we zijn beslist ook een OPEN GROEP en we verwelkomen nieuwe leden en nieuwe ideeën. We hebben aardig wat leden die buiten Gestel wonen, maar wij zien GESTEL als onze thuisbasis en daar voelen we ons mee verbonden. We willen als zangvereniging een factor zijn in de SAMENLEVING zijn. Allereerst in Gestel, maar bij gelegenheid ook daarbuiten.


EN DAN KIEZEN…
We hadden zoveel prachtige suggesties voor een nieuwe naam ontvangen van de koorleden, maar tot onze verrassing vielen de meeste na onze uitgebreide introspectie heel snel af, omdat ze te weinig of zelfs op geen enkele manier verbonden waren met de samenvatting van onze steekwoorden. Veertig namen werden er tien, toen zes, toen twee en vrij vlot waren we erover uit: wij zijn
SINGINGestel
Kort en duidelijk, zelfs al kun je de naam op twee manieren lezen. En dat o zo belangrijke sociale aspect dan? ‘Daar kan ik wel wat mee’, zei Jan Veenman. En hij kwam met een krachtig grafisch ontwerp waar die sierlijke grote G alles verbindt. Het ontwerp werd door het hele koor met applaus ontvangen. We zijn ontzettend blij met het resultaat en we zijn Jan Veenman bijzonder erkentelijk voor het boeiende proces en een echt prachtig nieuw logo!
